...

Kristina Nargėlaitė: visos kliūtys įveikiamos ir viskas įmanoma

Verslas

2014.03.20

Autorius: Agnė Žilevičiūtė

Temos: .

Kristina Nargėlaitė: visos kliūtys įveikiamos ir viskas įmanoma

Marokietiško restorano „Maghrib“ įkūrėja Kristina Nargėlaitė Asmeninio albumo nuotr.

Su vienintelio Baltijos šalyse marokietiško restorano „Maghrib“ įkūrėja Kristina Nargėlaite (28 m.) susitinku mieste. Moteris negali atsidžiaugti, kad po ilgo laiko gali savaitę atostogauti ir išsimiegoti. Šiuo metu vyksta restorano perkraustymo iš Totorių gatvės į Užupio rajoną darbai. Balandžio mėnesio pabaigoje Kristina atvers savo restorano duris su nauja jėga ir žada toliau žavėti Maroko dvasia.

Restoranas, atsiradęs iš meilės

Meilė Marokui Kristinai apsuko galvą taip, kad ji nusprendė susikurti mažą Maroką Lietuvoje. Mergina, septynerius metus turėjusi nuolatinį darbą, nebijojo žengti lemtingo žingsnio svajonės link: „Aš visada įsivaizdavau, kad turiu turėti mažą jaukų šeimos restoranėlį.“

Žmonės, susidūrę su visuomeniniu maitinimu, buvo linkę atkalbėti Kristiną nuo šios avantiūros. Tačiau vilnietė, kuri mieliau gyventų apstupta gamtos, yra užsispyrusi, todėl neklausė jokių kalbų. Ji iki šiol neklauso, ką šneka aplinkiniai, klauso savo širdies balso ir girdi tik tą kritiką, kuri argumentuota. Taip yra todėl, kad ji svajonę kūrė savo rankomis – dienomis dirbdavo, o vakarais remontuodavo restoraną ir rašydavo verslo planus, kad gautų paskolą, nes neturėjo pinigų veiklai pradėti.

„Kai ateina žmogus su savo idėja, norėdamas atidaryti restoraną ar kavinę, aš įsivaizduoju, kad jis nė velnio nenutuokia, ką reiškia tai padaryti ir kaip visa tai gražiai atrodo. Po metų susimąsčiau, kaip padaryti, kad rasčiau laiko pailsėti, nes čia darbo valandų nėra. Be to, turi mokėti viską daryti pats. Turi būti vienas žmogus penkiuose asmenyse. Man patiko, kai mano indų plovėja pasakė: „Kristina, jūs buvote ir virėjo padėjėja, ir virėja dirbote, ir indų plovėja, ir padavėja, kada direktore dirbsite?“ – juokėsi Kristina.

Viskas įmanoma, tik reikia nusiteikimo, pasitikėjimo ir tikėjimo savimi. Svarbiausia yra turėti nuomonę,

savo suvokimą ir tuo tikėti. Kai sunku, nusiraminkite, suvaldykite emocijas, o tada atsiras problemos sprendimas.

Kristina Nargėlaitė

„Turi viską mokėti daryti. Jei nebūčiau mokėjusi ruošti valgio, labai daug kartų būtų baigęsi blogai. Kai pradžioje gerai nepažįsti darbuotojų, nežinai ir jų silpnybių, dėl kurių jie gali nepasirodyti darbe. Gerai, kad mėgstu gaminti ir pati gaminu restorane“, – pasakojo mergina, Maroke baigusi maisto ruošimo kursus.

Ne viskas taip gražu, kaip atrodo

Prakalbusi apie mokslus Kristina šyptelėjo. Ji bakalauro ir magistratūros studijas baigė VU Komunikacijos fakultete, tačiau didžiausiais mokslais laiko savo buvusią darbovietę: „Ten dariau viską – nuo padangų keitimo iki protokolo derinimo su Grybauskaite. Buvo daug niuansų, kai reikėdavo išeiti iš komforto zonos ir perlipti savo principus.“

Mergina pripratusi dirbti skirtingus darbus, todėl šalia restorano veiklos organizuoja mergvakarius, įvairias šventes.

„Man patinka šis verslas, nes nėra vienodų dienų. Nuolat vyksta veiksmas. Kartais galvoji, prašau, leiskite pailsėti, nes nuolat kas nors sugenda, sulūžta ar tualetas užsikemša“, – juokėsi pašnekovė.

„Mano kolektyvas labai keitėsi. Nesuvokiu, kaip galima būti tokiam neatsakingam ir į viską taip žiūrėti. Suprantu, kad esi samdomas darbuotojas, kad tai ne tavo restoranas, gauni algą, bet tu atidirbk, padaryk tai gerai. Labai sunku rasti gerų darbuotojų. Man svarbiausias darbuotojų atrankos rodiklis yra entuziazmas ir noras mokytis“, – pripažino verslininkė.

„Nesidžiauk radęs, neverk praradęs“

Per metus Kristinos atradimus lydėjo ir praradimai: „Kadaise ir pati sau buvau uždavusi klausimą, ar vėl kiščiau koją į restoranų verslą. Dabar galiu pasakyti, kad kiščiau. Prieš keletą mėnesių norėjau viską mesti, bet supratau, kad gavau labai daug, pasikeičiau kaip asmenybė, o tokia patirtis yra neįkainojama.“

Mergina per metus laiko gerai pažino viešojo maitinimo verslo subtilybes. Finansavimo šaltinių paieškos, darbo organizavimas ir visi kiti niuansai nuo pat restorano atidarymo buvo jos vienos atsakomybė.

„Tai mokykla. Tave taip gerai papurto. Prisipažinsiu, vasarą buvo dienų, kai neturėjau pinigų degalams, kad atvažiuočiau į restoraną, nes visi pinigai sudėti į jį, – prisiminė Kristina. – Buvo labai skaudu išgirsti neigiamų nuomonių, nors suprantu, kad iš pradžių buvo toli iki tobulybės. Tai sakė artimi žmonės, todėl per tą laiką atkrito daug draugų. Žmonės yra labai pavydūs, sarkastiški, todėl draugų būrys sumažėjo. Neturėjau jiems laiko, nes nuo ryto iki vakaro būdavau restorane.“

Ji nelaiko savęs tobulybe ir yra savikritiška: „Pradžioje padariau daug klaidų. Tos pamokos man kainavo, bet jos yra aukso vertės. Juk į šį verslą atėjau be patirties ir, manau, kaip verslininkė be patirties pasiekiau gana gerą rezultatą. Kritikuoti kiekvienas gali. Paimk galimybes ir resursus, kuriuos turėjau, ir padaryk geriau, pažiūrėsiu, ar tau pavyks, ar apskritai tam ryšiesi.“

„Viskas įmanoma, tik reikia nusiteikimo, pasitikėjimo ir tikėjimo savimi. Svarbiausia yra turėti nuomonę, savo suvokimą ir tuo tikėti. Kai sunku, nusiraminkite, suvaldykite emocijas, o tada atsiras problemos sprendimas“, – būsimiems verslininkams palinkėjo Kristina.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.