Lietuviškas startuolis pritraukė 3,2 mln. investicijų

Verslas

2017.07.11

Autorius: Ieva Drungilaitė

Temos: , .

Lietuviškas startuolis pritraukė 3,2 mln. investicijų

„NanoAvionics“ įkūrėjai. BFL/Andriaus Ufarto nuotr.

Lietuvių sukurtas startuolis „NanoAvionics“ daugumai puikiai žinomas savo ambicijomis užkariauti kosmoso erdvę. Regis, iniciatyviai komandai norai pamažu pildosi – startuolis projektams komercializuoti jau pritraukė 3,2 mln. eurų. Vis dėlto milžiniška suma verslininkų nebaugina. Anot vieno iš kūrėjų Vytenio Buzo, „NanoAvionics“ gautos investicijos suteikia daugiau atsakomybės, o startuolio rinkodaros vadovė Vaida Karaliūnaitė priduria, kad investuotojų pasitikėjimas rodo ir „NanoAvionics“ augimą, pereinant į naują vystymosi etapą.

Naujas startas

 

„Mūsų naujausia kosmoso misija „LituanicaSAT-2“ dar labiau priartino mus prie produkto paleidimo į rinką žingsnio, nes būsime išbandę jį realioje aplinkoje – kosmose.“

V. Buzas.

 

Prieš keletą metų plačiai nuskambėjęs lietuviško palydovo paleidimas į kosmosą priklauso tai pačiai „NanoAvionics“ komandai (nuotr. kairėje). Šis startuolis – tai mažos palydovinės komercinės klasės teikėjas, misijų integruotojas, teikiantis paslaugas ypač mažiems palydovams, siekiant optimizuoti jų paleidimą, techninę įrangą, eksploatacines išlaidas. Kad galėtų sėkmingai kurti, „NanoAvionics“ privalo išbandyti savo produktus, todėl apsiriboti „LituanicaSAT-1“ paleidimu iniciatyvūs jaunuoliai negalėjo ir nuo 2014 m. ėmė kuri naują palydovą „LituanicaSAT-2“, kuris į kosmosą pakilo 2017 m. birželio pabaigoje.

„Šiuo metu esame gerokai pasistūmėję į priekį variklių mažiesiems palydovams rinkoje, siūlydami bene technologiškai pažangiausią produktą. Mūsų naujausia kosmoso misija „LituanicaSAT-2“ dar labiau priartino mus prie produkto paleidimo į rinką žingsnio, nes būsime išbandę jį realioje aplinkoje – kosmose“, – pasakoja V. Buzas.

„LituanicaSAT-2“ – išskirtinis projektas, nes jame panaudota 95 proc. lietuviškų medžiagų. Nors palydovo iškėlimas daugeliui atrodo stulbinamas pasiekimas, startuoliui svarbiausias ne pats pakilimo faktas. Palydovo kūrėjai aiškina, kad tai yra su kosmoso pramone susijęs verslas ir kiekvienoje misijoje išbandomos tam tikros funkcijos. Pavyzdžiui, birželio pabaigoje iškeltame palydove bus išbandomas variklis, kuris vėliau taps komerciniu produktu, bet jau dabar domina potencialius klientus.

Megzti pažintis

Konkurencija kosmoso rinkoje iš tiesų nemaža, tad, norint sulaukti investicijų ir susidomėjimo, reikia žinoti, ką ir kodėl darai, veikti tiksliai ir turėti ką pasiūlyti. Anot „NanoAvionics“ rinkodaros vadovės V. Karaliūnaitės, ypač svarbu investuotojui parodyti, kad esi patikimas, ir įrodyti, kad idėja susidomėjęs žmogus turės ekonominę grąžą, todėl naudinga skleisti pozityvią žinią apie save.

„Siekdami kitų įmonių pasitikėjimo ir užtektinai žinomumo savo projektų plėtrai, verslo ryšius mezgame parodų, konferencijų, susitikimų su potencialiais klientais metu. Be abejo, kitų pasitikėjimą mums pelno įgyvendintos kosmoso misijos ir kiekvieno iš komandos narių patirtis kosmoso pramonėje“, – įsitikinusi V. Karaliūnaitė.

Anot pašnekovės, startuolio sėkmė komanda neabejojo niekada. Jos nariai visuomet žinojo, kad didelis ryžtas, turimos kompetencijos suteiks grąžos ir startuolis sulauks investicijų savo idėjai komercializuoti. Sulaukę 3,2 mln. eurų investicijų, „NanoAvionics“ kūrėjai jaučiasi įpareigoti viską įgyvendinti sėkmingai, tad „LituanicaSAT-2“ paleidimo laukė su nekantrumu ir jauduliu.

„LituanicaSAT-2“ (nuotr. dešinėje) orbitoje turėtų skrieti 3–5 metus, todėl mums svarbu, kad technologijos nepavestų ir viskas klostytųsi taip, kaip numatyta“, – teigia V. Karaliūnaitė.

Ateities vizija

Naujų technologijų kūrimas ir įsitvirtinimas kosmoso rinkoje užtikrina pridėtinę vertę visiems – sukuriamos naujos darbo vietos, dėl eksportuojamos produkcijos teigiamai veikiamas šalies ekonominis augimas, didėja Lietuvos žinomumas tarptautinėje aplinkoje, išbandomos naujausios technologijos ir didinamos entuziastų kompetencijos, todėl sėkmingo startuolio „NanoAvionics“ bendrakūrėjis V. Buzas tikina, kad komanda jau svarsto ir apie trečiąjį savo palydovą bei džiaugiasi aplankiusia sėkme: „Sunku pasakyti, ar tai pirmieji sėkmės žingsniai, ar jau jos viršūnė. Tikime, kad tai, ką turime dabar, yra sunkaus komandinio darbo rezultatas ir, be abejo, tik pati pradžia šioje rinkoje.“

NanoAvionics

306-1499779325-532724.jpg 306-1499779325-253685.jpg 306-1499779325-408717.jpg 306-1499779325-846525.jpg 306-1499779325-457735.jpg

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.