Didžiausias noras – pasidalyti

Verslas

2013.09.16

Autorius: Povilas Sabaliauskas

Temos: .

Didžiausias noras – pasidalyti

Sergejus Macanko Asmeninio albumo nuotr.

Sakoma, kad smalsumas – viena pagrindinių žmogaus savybių. Bene kiekvienas turi kokį nors pomėgį, sritį, apie kurią savo galvoje turi prikaupęs daugybę informacijos. Po tam tikro laiko ta informacija norisi pasidalyti ir su kitais. Juk dalijimasis žiniomis yra bene puikiausia bendravimo forma. Būtent šis noras dalytis ir paskatino Sergejų Macanko sukurti Openstudy.eu. Šiame puslapyje galima rasti daugybę nuorodų į politologijos, informatikos, ekonomikos ir kitų sričių mokomąją medžiagą. Su S. Macanko pasikalbėjome apie tai, kas motyvuoja kurti sistemą, kuri turbūt niekada neneš pelno, nuolatinį norą mokytis ir Openstudy.eu potencialą.

Norėjo pasidalyti sukaupta informacija

S. Macanko verslo pasaulyje toli gražu ne naujokas. Ilgus metus jis dirbo „Penkių kontinentų komunikacijų centre“, dabar dirba ir konsultacinį darbą. Kas gi paskatino daug patirties sukaupusį vyrą sukurti projektą, kuris vargu ar kada atneš jam pelno? Pašnekovas teigia, kad viskas prasidėjo nuo asmeninio tobulėjimo, savarankiško žinių rinkimo. Ilgainiui tiesiog atsirado noras jomis kažkaip pasidalyti. „Idėja kilo labai paprastai – dirbant, besimokant, norint gauti vis daugiau žinių. Svarbus buvo ir noras pasidalyti. Norėjosi taip pat išbandyti savo jėgas – padaryti ką nors savarankiškai. Į „Open Study“ buvo sudėta pačių rasta informacija. Į kursus vaikščioti juk brangu. Kai kuriems žmonėms svarbūs tam tikri pažymėjimai, o kitiems jie visai nesvarbūs – tiesiog norisi patobulinti save. Į „Open Study“ sudėta pamokų, paskaitų, todėl galima tiesiog pasižiūrėti, ar jums įdomus vienas ar kitas dalykas. Iš tikrųjų šitą puslapį kūriau vienas, be jokių didelių norų. Esmė buvo tiesiog įgyvendinti idėją ir pasižiūrėti, kaip reaguos žmonės. Teko šiek tiek persilaužti, pažvelgti į dalykus ne iš stambesnių įmonių pozicijų – daryti viską pamažu, gabaliukais“, – pasakojo S. Macanko.

Openstudy.eu puslapis atrodo labai paprastai ir kukliai, bet iš tikrųjų informacijos, naudingų nuorodų čia gausu. Žinoma, tobulėti galima dar labai stipriai. S. Macanko labiausiai nori į puslapį sudėti kuo daugiau naudingos medžiagos. „Vizija yra tokia, kad projektas dar šiek tiek transformuosis. Norisi sudėti dar daugiau informacijos, ypač nemokamos. Pavyzdžiui, yra toks tinklalapis Coursera.org, kuriame viso pasaulio universitetai suteikia galimybę studijuoti, gilinti žinias. Yra panašus noras aprėpti visą legaliai pateikiamą medžiagą. Taigi norisi praplėsti duomenų bazę ir ja dalytis“, – teigė jis.

Šiuo metu Openstudy.eu prižiūri ir tvarko pats S. Macanko. Visgi jis pasvajoja, kad ilgainiui tinklalapis įgis daugiau socialinio tinklo bruožų. Aktyvesnė lankytojų bendruomenė suteiktų dar daugiau galimybių tinklalapiui tobulėti. „Iš tikrųjų tam yra ir norų, ir galimybių. Aišku, resursai šiek tiek riboti. Kartais studijuojant reikia pinigų. Tačiau Skandinavijos universitetuose galima nemokamai mokytis nuotoliniu būdu. Tai ganėtinai paprasta. Ten galima pabaigti studijas ir gauti normalius diplomus. Tokiais dalykais norėtųsi pasidalyti. Kita vertus, nebūtina studijuoti. Galima tiesiog pagilinti savo ekonomikos, programavimo žinias. Suradus informaciją, nebūtina jos slėpti – galima juk ir pasidalyti“, – sakė S. Macanko.

Komercinti nesiveržia

Šią vasarą Saulėtekio slėnyje vykusiame „Entrepreneurship School AdVenture“ konkurse Openstudy.eu užėmė trečiąją vietą. Tai parodė, jog projektą įmanoma ir gana sėkmingai sukomercinti. Vis dėlto pats S. Macanko tokia galimybe pernelyg nesižavi. „Šiuo metu šį projektą matau kaip socialinį, skirtą informacijai pateikti ir pasidalyti. Mano tikslas yra tik pasidalyti. Piniginės grąžos aš nematau tikslo siekti. Gal čia ir blogas žingsnis, bet stengiuosi pateikti informaciją be reklamų ir kitų pašalinių dalykų, nors tai ir suvalgo dalį pinigų. Aš manau ir tikiu, kad jis ir toliau toks liks“, – teigė jis.

Puslapio kūrėjas teigia, kad sistemą kūrė tikrai ne dėl pelno. Atvirkščiai – Openstudy.eu netgi reikia papildomų išteklių. Tačiau tai visiškai negąsdina. Juk pradinė idėja buvo tiesiog pasidalyti savo atradimais. „Kai kuriuos dalykus atradau pats, kitus suradau naudodamasis įvairiais šaltiniais. Jokio naujo dviračio neišradau. Taip, prie kai kurių dalykų ilgai sėdėjau ir jų ieškojau. Kažkokio stambaus atgarsio nėra. Taip, puslapis yra žiūrimas, lankomas. Jeigu funkcionalumas būtų kitoks ir pačiam būtų galima automatiškai įdėti nuorodą, gal būtų kitaip. Kadangi dabar puslapyje neleidžiama komentuoti, jis yra gana sausas, nes kitaip reikėtų daug papildomų resursų. Tačiau viskas yra atvira ir, esant norui, galima tiesiog parašyti laišką. Visa ko raktas yra komanda ir žmonių noras prisidėti prie projekto. Projektas neneša pelno – tai savanorystė. Jei susiburtų komanda, yra galimybė padaryti projektą gyvesnį. Tereikėtų uždėti kelias varneles. Puslapis yra atviras“, – kalbėjo S. Macanko.

Pats pašnekovas išskiria kelias pagrindines sritis, kuriomis domisi, tačiau pabrėžia, jog mokymasis labai įdomus procesas – pradedi nuo vieno, bet pakeliui kyla vis naujų klausimų, į kuriuos norisi rasti atsakymus. „Iš tikrųjų man įdomiausia buvo informacinės technologijos, ekonomika, verslo plėtra. Naršant tokiuose kursuose atsiranda ir tokių dalykų kaip skaičiavimas, kalbos. Nuo vieno – prie kito. Tarkim, esu kavos mėgėjas. Išgėręs kavos pasidomiu, kokios čia buvo pupelės. Kuo jos skiriasi? Ko prideda pienas? O cukrus? Taip ir tęsiasi“, – dėliojo S. Macanko.

Jis tikina, kad geriausia Openstudy.eu duodama grąža – tai galimybė padėti žmonėms ką nors atrasti. Daugiau tarsi nieko ir nereikia. „Motyvacija yra noras dalytis. Nesvarbu, ar bus bent „ačiū“. Jeigu bus, tai gerai. Jeigu šis projektas padės kam nors surasti ar atrasti reikiamų dalykų, bus tikrai puiku. Reikia suteikti žmonėms galimybę ką nors atrasti. Tai yra vienintelė motyvacija – pasidalyti, duoti ką nors kitiems“, – teigė S. Macanko.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.