...

Džiuginant kitus

Verslas

2014.02.04

Autorius: Karolina Kondratjevaitė

Temos: .

Džiuginant kitus

Regina Juršėnaitė-French ir Indra Stepurienė Asmeninio albumo nuotr.

Pokalbis su vilniete Regina Juršėnaitė-French – tarsi karštas šokoladas šaltą žiemos vakarą: šiltas, suteikiantis energijos ir pasibaigiantis per anksti (prisiekiu, kiekvieną kartą kabinant vos antrą šaukštelį šis ima remtis į puodelio dugną). Kalbėdama apie įgyvendintą sumanymą moteris šypsosi: „Norėjome sukurti ką nors gražaus ir jaukaus – pavyko!“ Nežinau, ar dėl gerų tikslų, ar dėl įdėto darbo vos prieš porą mėnesių savo veiklą pradėjęs „Šokolado paštas“ pranoko įkūrėjų lūkesčius – šokoladiniai sveikinimai paštu keliauja po pasaulį.

Dinamiška asmenybė

„Dirbti pradėjau anksti, vos šešiolikos: mokiausi vakarinėje mokykloje, o dienomis dirbau. Norėjau turėti pinigų ir būti laisva, – pasakojimą pradeda R. French. – Ko aš tik neveikiau: ir kailinius siuvau, ir restoranui vadovavau.“

Moteris prasitarė, kad ta pati veikla jai greitai pabosta: „4–5 metai ir viskas, man reikia naujos veiklos.“

„Po penkerių metų darbo JAV (R. French dirbo kruiziniame laive, kuriame vadovavo net 200 restorano darbuotojų) sukūriau šeimą, gimė vaikai. Jutau norą pabūti su savo mažametėmis dukromis, – pasakoja pašnekovė ir neslepia, kad netrukus ėmė trūkti veiklos: – Taip pradėjau savanoriauti.“

R. French jau aštuonerius metus priklauso Kalėdinės mugės rotušėje organizaciniam komitetui. „Man ši veikla tiesiog maloni“, – paaiškina pašnekovė.

Meniškos sielos moteris įsitikinusi, kad veikla, kuriai skiri savo laiką, turi teikti džiaugsmą. „Negalėčiau užsiimti nemiela veikla tik tam, kad gaučiau daugiau pinigų“, – užtikrina R. French.

„Kai su Indra Stepuriene sugalvojome imtis bendro sumanymo, sutarėme, kad veiksime tik tai, kas mums bus malonu“, – prisimena pašnekovė.

Ji džiaugiasi turėdama supratingą verslo partnerę (beje, „Šokolado pašto“ dalininkes sieja ne tik bendras verslas, bet ir beveik 20 metų trunkanti draugystė). „Plėtoti verslo viena nenorėčiau. Man norisi tartis, dalytis mintimis ir emocijomis“, – paaiškina R. French.

Svarbiausia – dėmesys

Kas yra „Šokolado paštas“? Tai 100 gramų juodojo arba pieninio lietuviško šokolado plytelė specialioje pakuotėje, ant kurios galima užrašyti sveikinimą ir siųsti paštu kaip atviruką. Šokoladinis atvirukas – tai tarpinis variantas tarp atviruko ir dovanos, – aiškina R. French ir priduria: – Žinote, būna situacijų, kai norisi pasveikinti žmogų, tačiau atviruko maža, o dovanos pirkti nesinori. Mūsų siūlomas sprendimas –šokoladinis atvirukas. Atrodo, kad toks sveikinimas – smulkmena, šokolado gabaliukas, kurį ir pats gali nupirkti. Tačiau esmė ne šokoladas, o juo parodomas dėmesys, žinutė, kurią gauna jums svarbus žmogus.“

Pagaminta su meile

„Nors savo idėja tikėjome, baimės ir abejonių, o ypač pačioje pradžioje, būta. Nežinojome, ar šis sumanymas pasiteisins, ar būsime suprastos, ar rasime savo klientų, – klausimus vieną po kito vardija R. French. – Tačiau ryžomės, padarėme ir žmonėms patiko.“

„Šį projektą lyginu su vaiko gimimu. Visų pirma užsimezga idėja, ji auga, vystosi, kol galiausiai pasaulį išvysta naujas kūrinys, – mintimis dalijasi pašnekovė. – Labai gera matyti savo kūrinį. Dar malonesnės žmonių reakcijos. Mūsų atvirukai neša džiaugsmą. Smagu, kad gerus atsiliepimus gauname ne tik iš atvirukus siuntusių, bet ir juos gavusių žmonių. Nesvarbu, jaunas ar senas, didelis ar mažas.“

Iš pažiūros paprasta idėja pareikalavo daug laiko ir energijos. Po kruopščių paieškų buvo pasirinkta Lietuvos bendrovė, siūlanti aukštos kokybės šokoladą, pagamintą iš kruopščiai atrinktų Ganos, Ekvadoro ir Grenados kakavos pupelių, kurio gamyboje naudojami išskirtinai tik kakavos sviesto augaliniai riebalai (juodasis šokoladas pasirinktas su dideliu – 62 % kakavos medžiagų kiekiu, pieninis – 35 %).

Atviruko dizainu rūpinosi dviejų talentingų dizainerių duetas „Apuka“. Merginos iliustravo pakuotes rankų darbo priešiniais su paukštelių ar gėlių motyvais, lietuviškos atributikos koliažu, padėkos ar gimtadienio sveikinimo akcentais: taip, kad būtų iš ko pasirinkti sveikinant skirtingomis progomis. „Turime naujienų ir Valentino dienos proga“, – intriguoja pašnekovė.

„Dirbdamos supratome, kad norėdamos pasiekti rezultatą turėsime tapti kiekvienos su mūsų produktu susijusios medžiagos ekspertėmis. Jei reikia popieriaus, turi būti popieriaus ekspertas, jei reikia šokolado, tai šokolado, – patirtimi dalijasi R. French. – Išmokome visko, nes nenorėjome, kad mūsų produktas būtų apibūdinamas kaip kažkoks šokoladas kažkokioje pakuotėje.“

Nenukabinkite nosies

„Kaip veikia Lietuvos paštas? Ar laiškai nepaklysta?“ – klausiu pašnekovės. „Nors daugiausia atvirukų keliauja Lietuvoje ir Europos Sąjungos šalyse, jomis neapsiribojama: saldūs sveikinimai pasiekė Braziliją, Taivaną, Kasachstaną ir net Australiją. Skundų dėl šių atvirlaiškių negavome, norisi tikėti, kad visi sėkmingai pasiekė tikslą“, – šypsosi R. French.

Šia veikla užsiimanti moteris atvira: „Labai norėjome įtikinti pašto darbuotojus dirbti su mumis, tačiau nepavyko. Susidūrėme su itin nemaloniais pašto darbuotojais, kurie ne tik nesileido į kalbas, bet ir tvirtino, jog mūsų prekė neturi potencialo.“

„Buvo nemalonu, tačiau nusprendėme judėti į priekį, – sako moteris ir linki: – Niekada nenusileiskite rankų. Tikėkite sava idėja, tačiau prisiminkite, kad kiekviena pradžia truks ilgiau, nei planavote, ir kainuos brangiau, nei manėte. Dėl to nenusiminkite, nes pastangos atsiperka.“

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.