Maisto gamyba ir prekyba iš mobilaus kiosko
2014.04.23
Sveiki.
Norėjau pasiteirauti, kokia reikalinga dokumentacija bei leidimai, jeigu ketiname gaminti ir parduoti maisto produktus (hot-dog’us) iš mobilaus kiosko-priekabos skirtingose miesto vietose.
T.y.
1. Kokie reikalavimai bei kokie leidimai reikalingi pačiam kioskui-priekabai?
2. Ar įmanoma gauti leidimus prekiauti skirtingose, dažnai – reprezentacinėmis įvardinamose miesto vietose?
3. Kokiu būdu turi būti vykdoma apskaita prekybos metu?
Ačiū.
Temos: Mokesčiai, Pardavimai, Teisė, Verslo pradžia.
Į klausimą atsakė:
Kad atsakyti turite tapti ekspertu. Jei esate patvirtintas ekspertas, turite prisijungti.
Ekspertai
Dr. Dalia Foigt-Norvaišienė
Advokatė, teisės patarėja / Nepriklausoma advokatų kontora „COBALT”
Tapk ekspertu
Esi savo srities žinovas, turi patirties? Tuomet pasidalink savo žiniomis su kitais verslo atstovais ir padėk jiems auginti savo verslą. Prisijunk prie „bzn start” bendruomenės!
Advokatė, teisės patarėja / Nepriklausoma advokatų kontora „COBALT”
Publikavimo data: 2020-01-03 11:02
Atsakydama į Jūsų klausimą dėl reikalavimų ir leidimų, reikalingų maisto produktų pardavimui viešosiose vietose, noriu atkreipti Jūsų dėmesį į tai,...
Publikavimo data: 2020-01-03 11:02
Atsakydama į Jūsų klausimą dėl reikalavimų ir leidimų, reikalingų maisto produktų pardavimui viešosiose vietose, noriu atkreipti Jūsų dėmesį į tai, kad šiuos aspektus reglamentuoja konkretaus miesto savivaldybės tarybos sprendimu patvirtintos taisyklės, kurių turinys gali skirtis. Kadangi klausime informacijos apie tai, kokiame mieste planuojate užsiimti veikla, nepateikėte, atsakydama į šį klausimą kaip pavyzdį analizuosiu reikalavimus, kurie taikomi subjektams, norintiems užsiimti atitinkama veikla Vilniaus miesto savivaldybės teritorijoje esančiose viešosiose vietose. Pirmiausia, prekybą viešose vietose Vilniaus miesto savivaldybės teritorijoje reguliuoja Vilniaus miesto savivaldybės tarybos 2013 m. liepos 10 d. sprendimu Nr. 1-1312 patvirtintos „Prekybos viešosiose vietose taisyklės“ (toliau – Prekybos viešose vietose taisyklės), kuriose nurodyta, kad viešosiose vietose prekiauti galima tik gavus Vilniaus miesto savivaldybės administracijos leidimą, kuris išduodamas terminuotam laikotarpiui (maksimalus terminas - vieneri metai). Pažymėtina, jog vietų kuriose leidžiama prekiauti Jūsų nurodytu būdu sąrašą įtvirtina Vilniaus miesto administracijos direktoriaus 2014 m. gegužės 23 d. įsakymas Nr. 30-1365 „Dėl prekybos (paslaugų teikimo) iš prekybai pritaikytų automobilių ar jų priekabų”. Prekybos viešosiose vietose taisyklės draudžia prekiauti iš prekybai pritaikytų automobilių ir priekabų Vilniaus senamiestyje, reprezentacinėse gatvėse, aikštėse ir parkuose (išimtis taikoma prekybai renginių metu). Tokių reprezentacinių gatvių, aikščių ir parkų sąrašas nustatytas Vilniaus miesto tarybos 2004 m. liepos 14 d. Nr. 1-455 sprendime „Dėl reprezentacinių Vilniaus gatvių, aikščių ir parkų sąrašo tvirtinimo“. Informuodama Jus dėl buhalterinės apskaitos tvarkymo, pažymiu, kad Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2002 m. rugpjūčio 13 d. nutarimo Nr. 1283 „Dėl Kasos aparatų diegimo ir naudojimo tvarkos aprašo patvirtinimo“ aktualioje redakcijoje yra nurodyta, kad asmenys vykdantys atitinkamą veiklą bei prekiaujantys kioskuose, vagonėliuose privalo naudoti kasos aparatus, nebent kasos aparato naudoti neįmanoma dėl objektyvių priežasčių arba kasos aparato naudojimas sukeltų akivaizdžiai neproporcingą administracinę naštą. Pajamoms apskaityti naudojant kasos aparatą, veiklos pajamas ir išlaidas būtina nurodyti kasos aparato kasos operacijų žurnale. Papildomai atkreipiu dėmesį, kad vadovaujantis Lietuvos Respublikos maisto įstatymu, tvarkyti maistą (Jūsų atveju, užsiimti dešrainių gamyba) galima tik Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nustatyta tvarka patvirtintose maisto tvarkymo vietose bei turint nustatyta tvarka išduotus maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimus. Pastarąjį galite gauti kreipęsi į teritorinę Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą ir šiai įstaigai pateikę maisto tvarkymo patalpų projektą (planą) su įrenginių išdėstymu, maisto tvarkymo proceso aprašymą, projektines gamybos apimtis, darbuotojų skaičių bei dokumentus, pagrindžiančius savikontrolės sistemą. Atkreiptinas dėmesys, jog bendruosius ir specialiuosius reikalavimus visoms maisto tvarkymo patalpoms reglamentuoja Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2005 m. rugsėjo 1 d. įsakymu Nr. V-675 patvirtinta Lietuvos higienos norma HN 15:2005 „Maisto higiena“. Minėtame teisės akte yra įtvirtinta, jog patalpos – mobilioji priekaba, kurioje gaminsite maistą, turi būti įrengtos taip, kad būtų užtikrinama tinkama maisto higiena. Atkreipiu dėmesį, kad šioje konsultacijoje pateikiama informacija yra bendro pobūdžio. Dėl kiekvieno individualaus atvejo ir išsamios konsultacijos patartina kreiptis į teisininkus.