Kaljano rūkymas patalpose
2014.02.27
Planuoju atidaryti maisto kavinukę, bet norėčiau, jog tose patalpose būtų galima rūkyti kaljaną (šiša). Ar apskritai galima tokią veiklą vygdyti, kokie reikalavimai, kokios licenzijos reikalingos. Ar tai traktuojama kaip cigarečių rūkymas ir reikia daryti atskirą patalpą nuo maisto gaminių?
Į klausimą atsakė:
Kad atsakyti turite tapti ekspertu. Jei esate patvirtintas ekspertas, turite prisijungti.
Ekspertai
Paulius Putrimas
Advokatas / Advokatų profesinė bendrija „ADLEX”
Tapk ekspertu
Esi savo srities žinovas, turi patirties? Tuomet pasidalink savo žiniomis su kitais verslo atstovais ir padėk jiems auginti savo verslą. Prisijunk prie „bzn start” bendruomenės!
Advokatas / Advokatų profesinė bendrija „ADLEX”
Publikavimo data: 2014-02-27 23:12
Pagal Lietuvos Respublikos tabako kontrolės įstatymą, rūkyti (vartoti tabako gaminius) draudžiama restoranuose, kavinėse, baruose, kitose viešojo maitinimo įstaigose ir kitose...
Publikavimo data: 2014-02-27 23:12
Pagal Lietuvos Respublikos tabako kontrolės įstatymą, rūkyti (vartoti tabako gaminius) draudžiama restoranuose, kavinėse, baruose, kitose viešojo maitinimo įstaigose ir kitose patalpose. Tabako gaminiais pagal šį įstatymą laikomi rūkyti, uostyti, čiulpti ar kramtyti skirti gaminiai, pagaminti tik iš tabako (tiek genetiškai modifikuoto, tiek nemodifikuoto) arba kuriuose yra tabako. Taigi vartoti gaminius, kuriuose yra tabako, kavinėse draudžiama.
Vadovaujantis Lietuvos higienos normos HN 122:2006 „Rūkymo patalpų (vietų) įmonėse, įstaigose ir organizacijose įrengimo ir eksploatavimo reikalavimai“ nuostatomis, įmonėse, įstaigose ir organizacijose gali būti įrengtos specialios patalpos (vietos) – rūkymo patalpos, kuriose leidžiama rūkyti. Tokios patalpos turi būti atskirtos nuo darbo patalpų, taip pat nuo sanitarinių ir buitinių patalpų, kuriomis naudojasi ir nerūkantys darbuotojai, aptarnaujami klientai ir lankytojai; rūkymo patalpos (vietos) turi būti įrengiamos taip, kad per jas nereikėtų vaikščioti nerūkantiems darbuotojams, aptarnaujamiems klientams ir lankytojams; rūkymo patalpos (vietos) turi būti švarios, periodiškai valomos drėgnu būdu ir kt. Visi reikalavimai, keliami rūkymo patalpoms, yra išdėstyti minėtoje higienos normoje. Taigi norėdami suteikti galimybę klientams rūkyti kaljaną Jūsų kavinėje, turėtumėte tam įrengti atskiras patalpas. Taip pat pažymėtina, jog prekybai tabaku yra reikalinga licencija, kurią išduoda atitinkama savivaldybės institucija, todėl turėtumėte kreiptis į savo miesto savivaldybę dėl licencijos verstis mažmenine prekyba tabako gaminiais išdavimo.