„Sarkozy“ – vieta, kur kvepia obuoliais
2013.09.18
Temos: Verslo pradžia.
Rašyti apie barų, restoranų ir kavinių savininkus labai patogu, nes nereikia derinti susitikimo vietos (tikėkite mano žodžiu, derybos ne visada lengvos). Taigi su Mantu Titu Urbonu susitinkame sidrinėje „Sarkozy“. Ši nedidukė erdvė pačiame Vilniaus centre kvepia obuoliais ir yra tokia jauki, kad primena namus. „Norėjome, kad vieta būtų ypatinga“, – sako baro įkūrėjas ir savininkas.
Novatoriška mintis
„Tiek aš, tiek mano brolis Tomas versle – naujokai, – sako žurnalistiką baigęs M. T. Urbonas. – Iki sidrinės įkūrimo dirbau įvairų samdomą darbą rinkodaros, reginių organizavimo srityse. Pradėję verslo paieškas (red. barą M. T. Urbonas įkūrė kartu su broliu) neturėjome aiškios vizijos. Žinojome, kad tai turėtų būti vieta, kur žmonės renkasi pabendrauti, atsipūsti po darbo. Labai norėjosi ko nors nauja, kad formatas nebūtų banalus“, – aiškina pašnekovas.
M. T. Urbonas su šypsena prisimena prieš aštuonerius metus pirmą kartą lankytą Normandiją ir ten atrastą obuolinę kulinariją. „Sidras mane sužavėjo dar anuomet, tačiau tą kartą susižavėjimas liko susižavėjimu. Praėjo keletas metų, kol atsirado proga šią idėją įgyvendinti“, – pasakoja pirmosios Lietuvoje ir visame Baltijos regione sidrinės įkūrėjas.
Viskas iš obuolių
„Verslumo skatinimo fondo „Invega“ suteiktas kreditas padėjo mums įkurti įmonę. Nors ir sunkiai, bet suradome tinkamas patalpas, parinkome gaminių asortimentą. Manome, kad pavyko sukurti originalią baro koncepciją“, – džiaugiasi M. T. Urbonas. Pašnekovas tikina analogiškų sidrinių šiaurės Prancūzijoje ar Baskijos krašte neieškojęs. „Nieko nekopijavome. Iš tiesų nežinau, ar normandai turi panašių sidrinių. Įprastai obuolių sidrą jie derina su blynais“, – nusijuokia pašnekovas.
„Dabar bendraujame su dešimt normandų ūkininkų šeimų. Sidras ir kiti alkoholiniai gėrimai perkami teisiai iš jų rankų. Šiuo metu turime net apie 60 skirtingų obuolinių alkoholinių gėrimų rūšių“, – solidų gėrimų pasirinkimą pristato M. T. Urbonas.
Be sidro ir kalvadoso, „Sarkozy“ galite paragauti normandiško obuolių aperityvo „Pomo“. Anot pašnekovo, šis tarpinis gėrimas yra tirštas, kiek salstelėjęs, kai kam primena portą. „Turime ir keletą nealkoholinių gėrimų, tarp jų – obuolių sultys, obuolių limonadas ir vanduo, kurį pagardiname obuolių skiltelėmis“, – vardija M. T. Urbonas.
Norintiesiems užkąsti sidrinėje „Sarkozy“ siūloma įvairių rūšių sumuštinių. Čia galima paragauti tiesiai iš Kretingos atkeliavusio obuolių sūrio, Raseiniuose gamintos obuolienės ir net Vilniuje jau kurį laiką gyvenančio normando specialiai „Sarkozy“ kepamo obuolių pyrago. „Šiuo metu siūlome apie dešimt skirtingų pagardų, ateityje bus ir daugiau“, – savo vizija dalijasi pašnekovas.
„Stengiamės, kad viskas būtų iš obuolių. Net muziką leidžiame iš „Apple“ (angl. obuolys), – juokauja M. T. Urbonas.
Kodėl „Sarkozy“?
Šnekučiuodamiesi su M. T. Urbonu stebime prie baro iškabos besifotografuojančius kostiumuotus vyrus. „Pavadinimas traukia akį. Sulaukiame klausimų dėl savo politinių pažiūrų“, – nusijuokia pašnekovas ir patikina, kad, išskyrus retkarčiais bare skambančias buvusio Prancūzijos vadovo žmonos Carlos Bruni atliekamas dainas, baras nieko bendra nei su politika, nei su pačiu Nicolasu Sarkozy neturi.
„Norėjome šiek tiek prancūziško, šiek tiek obuolinio pavadinimo. Turėjome net keturiasdešimt galimų pavadinimų – nuo „Lamanšo sąsiaurio“ iki paprasčiausio „Prancūziški obuoliai“. Darydavome apklausas, kurių metu rinkdavome dešimt, penkis ir galiausiai tris geriausius. „Sarkozy“ nuolatos atsidurdavo tarp populiariausių“, – dar gyvais prisiminimais dalijasi M. T. Urbonas.
„Turiu pripažinti, kad pradžioje dvejojome. Manėme, per daug pretenzingas, reikia kuklesnio. Tačiau apsipratome ir nesigailime, – sako pašnekovas. – Pavadinimas sudarytas iš dviejų dalių: „sark“ kaip sarkazmas, „cozy“ (angl. jaukus) – jaukumas“, – pagrindinius pavadinimo atspalvius išryškina pašnekovas.
Obuolių muziejus
„Mums labai patinka prancūzų rašytojas Albertas Camus, kuriam šiemet būtų suėję šimtas metų. Sugalvojome, kad būtų smagu vakarais sidrinėje skaityti jo kūrinius (red. kūrinius skaito aktorius Darius Gumauskas). Kitais metais skaitysime Romaino Gary kūrybą“, – žada M. T. Urbonas.
„Planuojame užsiimti ir edukacine veikla: vesime kulinarinius seminarus – aiškinsimės, kaip šiuolaikinėje virtuvėje panaudoti obuolį“, – idėjų stoka nesiskundžia pašnekovas.
„Sidras – paprastas, obuoliais kvepiantis, gamtoje subrandintas, bet kartu ir inteligentiškas gėrimas. Išgėręs sidro lieki žvalus ir sumanus. Jis nesvaigina kaip vynas, neapsunkina kaip alus“, – šypsosi pašnekovas.
Organizuojate renginį?
Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.