...

Baklava – turkų ryšininkas Lietuvos sostinėje

Verslas

2012.08.13

Autorius: Dario Malinowski

Temos: .

Baklava – turkų ryšininkas Lietuvos sostinėje

Nepriklausomai nuo jo pobūdžio reikia ne tik tikėti, bet ir mylėti savo idėją, atsiduoti jai visa širdimi, visomis mintimis. Savininkai Ahmet Demir ir Baran Bayram Blas (iš kairės į dešinę) Asmeninio albumo nuotr.

„Tuomet esame beveik bendraamžiai“, – sako Baranas Bayramas Barlas, išgirdęs „bzn start“ žurnalo amžių. Tvirtai spausdamas ranką 32-ejų vilnietis kviečia pasivaišinti skania arbata ir baklava, dėl kurios vieną vasaros popietę atsidūriau tarp Lietuvos turkų. Pokalbis, persmelktas rytietiška aura, prasideda.

„Mano pažintis su Lietuva prasidėjo prieš 6 metus, kai susipažinau su savo žmona lietuve“, – sako „Baltic Baklava“ idėjos generatorius bei įmonės dalininkas, kuris mėgina supažindinti lietuvius su skoningų bei įdomių patiekalų turtinga turkiška virtuve.

„Blaškėmės tarp Turkijos ir Lietuvos, kol galiausiai nusprendėme ilgainiui apsistoti Vilniuje. Žinoma, tam įtakos turėjo ir dukrytės gimimas“, – atvirauja B. B. Barlas, neseniai pradėjęs nuosavą verslą Lietuvos sostinėje.

Apsistojęs su šeima Vilniuje, buvęs tiksliųjų moklų dėstytojas nesuko galvos dėl verslo idėjos, kuri turėtų atnešti pinigų pragyvenimui.

„Jaunystėje ilgą laiką uždarbiavau kaip pagalbinis darbuotojas įvairiuose Turkijos baruose bei kavinėse, tad akys krypo būtent į maitinimo sferą. Virtuvė yra neatsiejama mano gyvenimo dalis, joje sukuosi kur kas dažniau negu koks kitas vyras“, – pasakoja Barlas, bandantis pelnyti verslo sėkmę pardavinėdamas baklavą.

Nors baklava, vienas žinomiausių rytietiškų desertų, Lietuvoje nėra naujovė, verslininkas teigia, kad jo siūlomi gaminiai gerokai pakeis tarp lietuvių susidariusią nuomonę apie turkišką virtuvę. Daugumos nuostabai, „Baltic Baklava“ siūlomas skanėstas turi lietuviškas šaknis. Pagal originalią, atkeliavusią iš šimtametės praeities receptūrą ją gamina Vievio konditeriai.

Tam, kad Turkijos sultonų bei pašų mėgstamas desertas atsirastų ant vilniečių stalų, B. B. Barlui prireikė pagalbos. Pagalbininku tapo kitas Lietuvoje gyvenantis turkas verslininkas Ahmetas Demiras, taip pat puosėlėjantis turkiškos virtuvės tradicijas bei norintis pakeisti lietuvių požiūrį į ją.

„Dažnas lietuvis mūsų virtuvėje įsivaizduoja vyraujant kebabus, o tai klaidinga. Kartu su Bayramu norime parodyti Lietuvos žmonėms kitą turkiško maisto veidą“, – pabrėžia vienas „Baltic Baklava“ savininkų, tikintis neseniai pradėtos veiklos sėkme.

24-erių vyras, plėtojantis Lietuvoje šeimos verslą, džiaugiasi, kad lietuviai yra imlūs kulinarijos naujovėms. Tai, pasak A. Demiro, yra vienas dalykų, leidžiančių optimistiškai žvelgti į saldaus verslo ateitį. Anot jo, baklava sudaro tik mažytę ilgaamžės turkiškos virtuvės dalį.

„Džiaugiuosi, kad mano bičiulis Baranas pradeda savo verslą būtent nuo baklavos. Esu įsitikinęs, kad ji dar labiau pavergs neabejingų rytietiškiems patiekalams lietuvių širdis. Be to,viliuosi, kad suteiksime jiems galimybių susipažinti ir su kitais turkiškais patiekalais“, – sako Ahmetas, kuriam, be kita ko, priklauso ir Vilniuje, prekybos centre „Ibrahim pasažas“, įsikūrusi rytietiško maisto prekių parduotuvė „Eastanbul“, prekiaujanti įvairiais turkiškais maisto produktais.

Nors „Baltic Baklava“ savininkai kol kas neinvestuoja į reklamą, norinčiųjų paragauti turkiško gardumyno netrūksta. Pasak verslininkų, žinia apie jų siūlomą baklavą plinta iš lūpų į lūpas, o įmonė, nors veikia vos pusę metų, jau turi nuolatinių klientų.

„Baklava apsigina pati. Kartą jos paragavęs, tiesiog negali sustoti. Be to, didelį dėmesį skiriame maloniam bendravimui su klientais. Užsukus į mūsų parduotuvę prekybos centre „Ibrahim pasažas“ galima ne tik įsigyti baklavos ar kitokio turkiško maisto, bet ir pasikonsultuoti dėl garsaus gardumyno ruošimo namų sąlygomis“, – pabrėžia A. Demiras.

Baklavą Turkijoje mėgsta ir maži, ir dideli. Abu verslininkai atkreipia dėmesį į tai, kad jų siūloma baklava ruošiama iš natūralių, naudingų žmogaus sveikatai produktų ir, nepaisant paplitusios klaidingos nuomonės, nekenkia kūno linijoms. „Baklava yra ne tik skanus, bet ir sveikas gardumynas“, – sako B. B. Barlas ir priduria, kad lietuviai noriai perka „Baltic Baklava“ siūlomą skanėstą įvairiems renginiams bei pobūviams.

„Žinoma, pradėdami bet kokį verslą žmonės orientuojasi į pelną, bet man jis nėra esminis dalykas. Didžiausią palaimą man teikia galimybė supažindinti Lietuvos žmones su savo šalies istorija bei kultūra, įamžinta tradicinėje turkiškoje virtuvėje. Darau tai su meile ir tikiuosi, kad ją pajus ir lietuviai, kurie dažnai leidžiasi į keliones po Turkiją“, – sako Baranas.

Paprašytas patarimų pradedantiems verslininkams, nuolat besišypsantis turkas užsimena apie krepšinį: „Pažvelkime į Lietuvos krepšininkus. Jų varomoji jėga ir sportinių laimėjimų priežastis yra meilė ir atsidavimas, su kuriuo išeina į aikštelę. Taip ir versle. Nepriklausomai nuo jo pobūdžio reikia ne tik tikėti, bet ir mylėti savo idėją, atsiduoti jai visa širdimi, visomis mintimis. Tik tada galėsime džiaugtis sėkme.“

Paskutinis baklavos kąsnis tirpsta burnoje ir aš kažkodėl noriu tikėti, kad B. B. Barlui ir A. Demirui tikrai pasiseks.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.